Нове дослідження виявило тісний взаємозв’язок між харчуванням і здоров’ям мозку. Проаналізувавши дані про харчування та показники здоров’я 181 990 учасників британського Біобанку, дослідники виявили, що збалансоване харчування має вирішальне значення для когнітивних функцій, психічного добробуту та структури мозку.
Покращення когнітивних функцій та збільшення обсягу сірої речовини були помітно пов’язані з різноманітним та поживним харчуванням. Це дослідження підкреслює важливість вибору раціону харчування для підтримки здоров’я мозку і пропонує політику, спрямовану на просування доступного здорового харчування.
Основні моменти статті:
- Збалансоване харчування корелює з покращенням психічного здоров’я, когнітивних функцій та збільшенням кількості сірої речовини в мозку.
- У дослідженні використовувався штучний інтелект і машинне навчання для аналізу великих даних про харчові звички та показники здоров’я майже 182 000 осіб.
- Результати дослідження підкреслюють роль генетичних факторів і соціально-економічного статусу у виборі раціону харчування та його вплив на здоров’я мозку.
Нове дослідження підкреслило глибокий зв’язок між вибором дієти й здоров’ям мозку.
Результати дослідження, опубліковані в журналі Nature1, показали, що здорове, збалансоване харчування пов’язане з кращим здоров’ям мозку, когнітивними функціями та психічним добробутом.
Дослідження, в якому брали участь науковці з Університету Ворвіка2, проливає світло на те, як наші харчові вподобання впливають не лише на фізичне здоров’я, але й суттєво впливають на здоров’я мозку.
Дієтичні уподобання великої вибірки з 181 990 учасників з британського Біобанку були проаналізовані в порівнянні з низкою фізичних оцінок, включаючи когнітивні функції, біомаркери метаболізму в крові, візуалізацію мозку та генетику, що дозволило отримати нові знання про взаємозв’язок між харчуванням та загальним добробутом.
Харчові вподобання кожного учасника були зібрані за допомогою онлайн-анкети, яку команда розбила на 10 груп (наприклад, алкоголь, фрукти та м’ясо). Проаналізувати великий масив даних дослідникам допоміг штучний інтелект.
Збалансована дієта була пов’язана з кращим психічним здоров’ям, кращими когнітивними функціями й навіть більшою кількістю сірої речовини в мозку, яка пов’язана з інтелектом, порівняно з тими, хто харчувався менш різноманітно.
Дослідження також підкреслило необхідність поступової модифікації раціону, особливо для людей, які звикли до дуже смачної, але бідної на поживні речовини їжі. Повільно зменшуючи з часом споживання цукру та жирів, люди можуть природним чином тяжіти до більш здорової їжі.
Генетичні фактори також можуть впливати на зв’язок між дієтою та здоров’ям мозку, вважають вчені, демонструючи, як поєднання генетичної схильності та вибору способу життя формує добробут.
Провідний автор дослідження, професор Цзяньфен Фенг з Університету Уоріка, підкреслив важливість формування здорових харчових уподобань на ранніх етапах життя. Він сказав: “Розвиток здорового збалансованого харчування з раннього віку має вирішальне значення для здорового зростання.
Щоб сприяти розвитку здорового збалансованого харчування, як сім’ї, так і школи повинні пропонувати дітям різноманітний асортимент поживних страв і створювати середовище, яке підтримує їхнє фізичне і психічне здоров’я”
Говорячи про ширші наслідки дослідження, професор Фенг підкреслив роль державної політики у просуванні доступних і недорогих варіантів здорового харчування.
“Оскільки на вибір раціону харчування може впливати соціально-економічний статус, дуже важливо забезпечити, щоб це не заважало людям дотримуватися здорового збалансованого раціону”, – заявив він.
“Реалізація політики доступного і поживного харчування має важливе значення для урядів, щоб дати можливість широкому загалу робити поінформований і здоровий вибір у харчуванні, тим самим сприяючи загальному зміцненню здоров’я населення”
Співавтор дослідження Вей Ченг з Університету Fudan додав: “Наші висновки підкреслюють зв’язок між особливостями харчування і здоров’ям мозку, закликаючи до узгоджених зусиль у підвищенні обізнаності про харчування і формуванні здорових харчових звичок серед різних груп населення”
Доктор Річард Пембертон, сертифікований терапевт і лікар загальної практики, який не брав участі в дослідженні, прокоментував його результати: “Це захоплююче дослідження ще раз демонструє, що неправильне харчування згубно впливає не лише на наше фізичне здоров’я, але й на психічне та мозкове здоров’я. Воно підтверджує необхідність негайного вжиття заходів щодо поліпшення здоров’я людей.
Це дослідження підтверджує необхідність термінових дій уряду для оптимізації здоров’я наших дітей та захисту майбутніх поколінь. Ми також сподіваємося, що це дослідження надасть додаткові докази, які мотивуватимуть нас усіх робити кращий вибір способу життя, покращувати своє здоров’я та зменшувати ризик розвитку хронічних захворювань”
За матеріалами neurosciencenews.com


Залишити коментар