хурма користь

Хурма: користь, протипоказання, різновиди

Хурма — це фрукт, який походить з певних дерев роду Diospyros. Як і помідор, технічно вона є ягодою, але мало хто її так називає.

Плоди збирають пізньої осені, а іноді вони залишаються на дереві до зими. Залежно від сорту, колір варіюється від жовтого до темно-червоно-помаранчевого. Деяка хурма має кулясту форму, інша — форму жолудя або гарбуза. За розміром вони можуть бути від помідора чері до невеликого грейпфрута.

Користь хурми для здоров’я

Хурма багата на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, кожен з яких має важливу користь для здоров’я. Наприклад, вітамін С допомагає підтримувати імунну систему і захищає від серцевих захворювань.

У хурмі також багато розчинних харчових волокон, які уповільнюють перетравлення вуглеводів, запобігаючи стрибкам рівня цукру в крові.

Хурма має ще кілька переваг для здоров’я, серед яких:

Здоров’я серця

Хурма може допомогти зберегти артерії чистими та знизити ризик серцевих захворювань. Атеросклероз — це затвердіння і звуження артерій, і одне дослідження показало1, що хурма багата на харчові волокна, антиоксиданти й мінерали, які є частиною антиатеросклеротичної дієти.

Один з компонентів хурми — багата на танін клітковина, виявилася особливо ефективною у лікуванні високого рівня холестерину.

Здоров’я очей

Хурма може допомогти вам зберегти очі здоровими. Одна порція містить більше половини рекомендованої добової норми вітаміну А, важливого для зору. Крім того, шкірка хурми багата на лютеїн, який, як відомо, допомагає захистити від захворювань очей.

Профілактика діабету та зниження ризику ускладнень

Шкірка хурми містить флавеноїди, які мають антидіабетичні та антиоксидантні властивості. Вони захищають від утворення просунутих кінцевих продуктів глікації (КПГ) – шкідливих сполук, які утворюються, коли білок або жир з’єднується з цукром у крові. КПГ пов’язані як з виникненням діабету, так і з довгостроковими ускладненнями, спричиненими цим захворюванням.

Харчування та поживна цінність

Хурма є хорошим джерелом вітамінів А і С, а також марганцю, який сприяє згортанню крові. Вона також містить інші антиоксиданти, які допомагають знизити ризик багатьох серйозних захворювань, включаючи рак та інсульт.

Поживні речовини в одній порції

Одна порція хурми (середній плід вагою 170 грамів) містить приблизно:

  • Калорій: 118
  • Білок: 1 грам
  • Жир: 0 грамів
  • Вуглеводи 31 грам
  • Клітковина: 6 грамів
  • Цукри: 21 грам

Розміри порцій

Типова порція — одна хурма середнього розміру. Хоча хурма корисна, як і всі фрукти, вона містить багато цукру. Зверніть увагу на споживання хурми в рамках збалансованої дієти.

Як їсти хурму

Ось кілька способів додати хурму до свого раціону.

  • Їжте її окремо
  • Додавайте нарізану хурму до салатів
  • Використовуйте замість яблук у стравах зі свинини
  • Випікайте корисні кекси або хлібці на швидку руку
  • Додавайте до вівсянки або мюслі
  • Запечена хурма — корисний десерт

Як прибрати терпкість хурми?

Терпкість у хурмі викликана вмістом танінів, і заморожування може допомогти зменшити цю терпкість, оскільки низькі температури перетворюють таніни у менш терпкі форми або ж взагалі виводять їх з плоду. Після розморожування текстура хурми стає м’якшою, і таніни втрачають свою здатність викликати терпкість.

Чим відрізняються Хурма, Корольок та Шарон?

  1. Хурма — це загальна назва плодів будь-якого дерева роду Diospyros. Хурма відома своїм солодким смаком і оранжевим кольором, хоча вона може бути досить терпкою, коли ще не достигла. Текстура хурми може бути твердою та хрусткою.
  2. Королок зазвичай відноситься до японської хурми (Diospyros kaki). Відомий своїм інтенсивним червоним кольором, м’яким м’якушем і желеподібною текстурою. Їх часто їдять ложкою.
  3. Шарон — це сорт хурми, який вирощують на рівнині Шарон в Ізраїлі, звідки й пішла назва. Шарон майже без насіння, приблизно розміром з томат і відомий тим, що є набагато солодшим, ніж звичайна хурма. Однією з ключових відмінностей є те, що у шарона видалено терпкість, що дозволяє його їсти на будь-якому етапі стиглості без гіркоти яка може бути присутньою в інших сортах хурми.

Ці відмінності є досить тонкими, і терміни часто використовуються взаємозамінно в різних регіонах та контекстах, але відмінності полягають головним чином у рівні терпкості, наявності насіння та текстурі.

Поширені питання та відповіді

Що лікує хурма?

Хоча хурма не є лікарською рослиною, вона відома рядом корисних властивостей для здоров’я, серед яких:
Покращує зір і здоров’я шкіри, завдяки високому вмісту вітаміну А.
Може знижувати ознаки старіння та підвищувати імунітет.
Має здатність знижувати кров’яний тиск та покращувати кровообіг.
Може допомагати в зменшенні запалень.
Хурма також багата на антиоксиданти, які можуть запобігати розвитку раку.

Як правильно їсти хурму зі шкіркою чи без?

Шкірку хурми також можна їсти, оскільки вона є джерелом клітковини та вітамінів А та С. Однак, через вміст танінів, шкірка може мати терпкий смак, якщо плід не достиг. Перед вживанням шкірку хурми слід ретельно вимити​.23

Кому категорично не можна вживати хурму?

Людям зі схильністю до запорів слід бути обережними з вживанням хурми, оскільки вона може посилити цю проблему через високий рівень танінів, які можуть ускладнювати травлення та викликати біль у животі, блокування, блювоту та запор. Однак, деякі дослідження показують, що хурма може бути корисною при проблемах з дефекацією та інгібувати ріст ракових клітин в кишечнику.4 Важливо їсти хурму помірно, не більше 2-3 фруктів на день, та віддавати перевагу споживанню добре стиглих плодів.

Як хурма впливає на тиск?

Хурма може мати позитивний вплив на кров’яний тиск, оскільки вона містить калій, який відомий своєю здатністю розширювати кровоносні судини, знижуючи таким чином тиск на стінки судин. Крім того, високий вміст антиоксидантів може допомогти знизити оксидативний стрес, що також є корисним для підтримки нормального кров’яного тиску​​.5. Хурма містить багато інших органічних сполук, які також розширюють кровоносні судини й можуть знижувати кров’яний тиск.6 Однак, якщо у вас є проблеми з кров’яним тиском, завжди краще проконсультуватися з лікарем перед зміною дієти або включенням нових продуктів.

За матеріалами: webmd.com

Перевірено редакцією LifeVibe

  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2001/02/010202073923.htm []
  2. https://sweetishhill.com/what-should-you-not-eat-after-a-persimmon []
  3. https://livingscented.com/can-you-eat-persimmon-skin []
  4. https://dip.org.ua/medicina/likar-poyasnyv-komu-i-chomu-ne-mozhna-isty-hurmu/ []
  5. https://draxe.com/nutrition/persimmon-fruit/ []
  6. https://www.newhealthadvisor.org/persimmon-health-benefits.html []